Hencleș, adică niște cozonac săsesc

de Ade200 in Dulciuri, 3 Ian 2014 | 18401 vizualizari

 

No, pe la sași, la nunți și sărbători se făceau niște "lichii" sau henclesch, henklich, cine mai știe cum le zice...

 

INGREDIENTE

  • Aluat de cozonac:
  • 1 kg de făină
  • 4 ouă
  • 500 ml de lapte
  • 100 g de unt
  • 250 g de zahăr
  • 2 plicuri de drojdie uscata
  • coaja de lămâie
  • vanilie
  • sare
  • Crema:
  • 6 ouă
  • 500 ml de smântână (aproximativ)
  • zahăr după gust
  • zahăr vanilat
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Hencleș, adică niște cozonac săsesc:

Se face aluatul de cozonac, amestecând drojdia uscată cu făina (lăsati așa vreo 15 minute). Frecați ouăle cu zahăr și sare, adăugați laptele cald și mirodeniile, apoi turnați peste făină și frământați. Untul topit, călduț, se adaugă mai spre sfârșit și se tot împătură. Frământați bine aluatul și-l lăsați acoperit la cald cam o oră, să-și dubleze volumul.

Din cantitatea asta ies cam 3 tăvi.

Se întinde foaie subțire aluatul si se pune în tăvi de prăjitură, nu de cozonac,unse cu unsoare.

Crema: se bat toate împreună, se pun pe deasupra aluatului și se presară zahăr.

Se coc în cuptor preîncălzit pâna se aurește pe deasupra(30-40 minute).

TIPS-URI

1

Unii pun stafide sau alte fructe, apoi crema.

2

Soacra mea punea și griș fiert :1 pahar de griș la 2 pahare de lapte, zahăr si arome, apoi răcit. se întinde grișul pe aluat, apoi crema.

Daca ti-a placut reteta noastra "Hencleș, adică niște cozonac săsesc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de capsuni

pe 04.05 la 20:15

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonac impletit cu nuca si rahat